Nanosupermani v ČR #3: Duchovní otec českých nanotechnologií je psycholog

Mluví plynule pěti jazyky, vystudoval průmyslovou energetiku a později i sociologii a psychologii. Dvacet let se věnoval oboru průmyslové automatizace, zahraničnímu obchodu a marketingu. Jiří Kůs je dnes předsedou Asociace nanotechnologického průmyslu ČR a největší český propagátor třetí průmyslové revoluce. Jak se z psychologa stal otec českých nanotechnologií?

Od elektrotechniky přes psychologii až k nanotechnologiím

Jiří Kůs

Stejně jako řada dalších kolegů z nanooboru ho k nanotechnologiím dovedla náhoda, ale také láska k scifi a inovacím. 20 let byl obchodním ředitel české pobočky italské společnosti Lovato Electric, dnes vede malou nanotechnologickou firmu nanoSPACE a často jej můžeme vidět v médiích v pozici předsedy Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Jiří Kůs se ale nepohybuje pouze v oboru nanotechnologiích, v jihočeském Písku působí také externě jako vedoucí terapeut v psychiatrické nemocnici a má i svoji malou privátní psychologickou poradnu.

Nanotechnologie prostupují všechny oblasti našeho života

„Před pěti šesti lety se mi zdálo, že se o nanotechnologiích mluví čím dál víc a přišlo mi, že by to mohla být dobrá oblast k podnikání,“ usmívá se Jiří Kůs. Tehdy přesvědčil svého bývalého spolužáka, aby spolu založili firmu nanoSPACE. „Nanotechnologie nejsou novým oborem, jedná se o technologii, která prostupuje všechny oblasti našeho života.“

Lůžkoviny nanoSPACE

Polštáře a přikrývky z nanovlákna pro alergiky

Firma nanoSPACE byla původně myšlena jako obchodní firma, která měla obchodovat s českými nanotechnologickými výrobky. Nakonec se stala ale první výrobcem protiroztočových lůžkovin s nanovláknem, které jsou určené pro alergiky.

Co to je nanovlákenná membrána?

„Nejlepší přirovnání je, že se jedná o pavučinku z nanovlákna. Nanovlákno je velmi tenké vlákno, tisíckrát tenčí, než je lidský vlas. To, co ale v nanotextilii funguje není tenkost vláken, ze kterých je vyrobena, ale velikost otvůrků mezi nimi,“ vysvětluje Kůs.

České nanovlákno zkvalitňuje život alergikům

Otvory v nanotextilii jsou tedy tak malé, že jimi neprojde ani roztoč ani alergen. Výhodou nanotextilie je podle Kůse, že se jedná o čistě mechanickou bariéru. Zákazníky firmy nanoSPACE jsou především alergici, lidé s různými poruchami imunity, ale také lidé s vysokými požadavky na kvalitu spánku.

Rodina je nejlepší testovací materiál

Lůžkoviny nanoSPACE testuje sám na sobě a své rodině

„Naše rodina je úžasný testovací materiál, já celoživotně trpím alergiemi stejně jako moje dcera, takže naše výrobky jsme testovali na sobě a fungují. Ty výsledky se dostavují okamžitě,“ směje se Jiří Kůs. Jeho slova potvrzují i recenze zákazníků, kteří hovoří o úlevě od alergických reakcí už po první noci.

Bylo období, kdy jsme to chtěli vzdát

„Začátky nanoSPACE nebyly jednoduché, začínali jsme z nuly a s minimálními prostředky. Firmě nanoSPACE se doteď nepodařilo najít investora, takže ho financujeme z vlastních prostředků,“ vypráví Jiří Kůs o těžkostech při získávání úvěrů u banky a říká:

„Bylo období, kdy jsem ztrácel naději, protože jsme prodávaly jen pár výrobků za měsíc, ale tehdy do toho vstoupila moje dcera a prohlásila ‚Takhle teda ne!‘“

Spolu s dcerou Lucií, která tehdy teprve začínala studium na vysoké škole, začali pracovat na PR a se sociálními sítěmi.

S nano je jeden problém – není vidět

„S nano je takový problém – a zároveň výzva – že nano je něco, co není vidět. Díky Lucce jsme z neviditelného udělali viditelné,“ vypráví a zároveň hned dodává, že ještě sice nanoSPACE nemá vyhráno, ale moc dobře ví, proč za firmu tolik bojují.

Nanodny

Jiří Kůs s dcerou Lucií na Nanodni

Vidíme opravdové výsledky, a to nás žene dál

„Vidíme, jak naše výrobky zlepšují životy alergikům nejen v České republice ale i v zahraničí. Alergici díky našim lůžkovinám mohou omezit braní léků, v některých případech je dokonce i zcela vyřadí. A to nás motivuje pokračovat dál,“ vysvětluje Jiří Kůs.

Zažíval jsem opakovanou fascinaci tím, co Češi umí

Zhruba ve stejnou dobu jako založil nanoSPACE, dostal nápad i na založení Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. „Tehdy jsem zažíval opakovanou fascinaci tím, co v České republice umíme. Říkal jsem si, že by o tom mělo vědě více lidí,“ říká Kůs.

Založit Asociace nanotechnologického průmyslu ČR se podařilo po roce snažení a přesvědčování dalších nanotechnologických firem. A tak na konci roku 2014 vznikla Asociace nanotechnologického průmyslu, zakládajících členů bylo v té době dvanáct, dnes jich má asociace dvojnásobek.

Nanorodina

Asociace pořádá pro českou veřejnost Nanodny

Nanoasociace se ročně účastní desítek akcí, pořádá vlastní Nanodny a skrz projekt Česko je nano edukuje širokou veřejnost o českých nanotechnologiích.

To vše se povedlo s minimem financí jen díky kooperaci mezi firmami a entuziasmu členů, a hlavně samotného předsedy. Dnes Jiří Kůs ovšem doufá, že se povede do českých nanotechnologií přivést více peněž, aby se šikovnost a originálnost českých firem nezastavila na hranicích České republiky.

Publikováno: 1.3.2019, Autor: nanoasociace