O nás

Asociace nanotechnologického průmyslu ČR byla založena 27. listopadu 2014. V současné době má 19 členů, jejím předsedou je Ing. Jiří Kůs. Sdružuje české firmy z různých odvětví, od textilního průmyslu přes biotechnologie, environmentální aplikace, optiku, až po energetiku, které mají nanotechnologie jako svůj klíčový předmět podnikání. U některých firem se jedná o využití nanotechnologických postupů ve výrobě, u jiných pak jde o vývoj a výrobu finálních produktů z nanomateriálů nebo jejich aplikace.
Cílem asociace je reprezentovat zájmy českých nanotechnologických firem a výzkumu v tomto oboru na národní i světové úrovni, v obchodní i výzkumné a vzdělávací sféře. Staví na dobrém jménu, které má Česko v tomto oboru ve světě a snaží se šířit pozitivní povědomí o nanotechnologiích ve společnosti. Zaměřuje se také na aktivní vyhledávání podpory a příležitostí spolupráce mezi komerční a výzkumnou sférou. Asociace má v současnosti 19 členů.

Asociace je partnerem Úřadu vlády ČR, ministerstev a dalších státních institucí při tvorbě ekonomické strategie České republiky. Aktivně se také podílí na projektech ekonomické diplomacie  s cílem prezentovat české nanotechnologické firmy v zahraničí. Jde o to vytvořit obraz České republiky jako jednoho ze světových inkubátorů nanotechnologií, jako země, která patří zejména v aplikacích nanotechnologií v průmyslu i ve spotřebních produktech ke světové špičce. Proběhly už úspěšné akce např. v USA, Izraeli, Německu, Velké BritániiRuské federaci nebo Rakousku.

ČESKO JE NANO

V popularizačním a vzdělávacím projektu „Česko je nano“, který byl spuštěn v roce 2015, chce Asociace nanotechnologického průmyslu veřejnosti atraktivní formou ukázat, jakých úspěchů dosáhly české nanotechnologické firmy. Součástí projektu „Česko je nano“ jsou Nanodny, které se postupně konají ve všech krajských městech České republiky včetně Prahy. Na nich se mohou návštěvníci prohlédnout nanotechnologické výrobky, nechat si vysvětlit jejich fungování, vyzkoušet si je, na vlastní oči sledovat výrobu nanovlákna a diskutovat s předními českými nanotechnology a vynálezci. Nanodny zatím proběhly v Liberci, Brně, Českých Budějovicích, Praze a Pardubicích.

O dění v českém nanotechnologickém průmyslu asociace publikuje na svém webu www.nanoasociace.cz v češtině i angličtině. Je také velmi aktivní na sociálních sítích, na facebooku se těší velkému zájmu komunita Česko je nano https://www.facebook.com/CeskoJeNano/ , na twitteru asociace na denní bázi informuje o nanotechnologických novinkách z celého světa na účtu @NanospaceNews a na účtu @ceskojenano o novinkách z českého nanotechnologického prostředí a o připravovaných i probíhajících akcích asociace.

Název projektu Česko je nano /Czech is nano/, který má asociace i v podobě loga, se stal sloganem a poselstvím pro českou i světovou veřejnost. Ukrývá v sobě dvě roviny sdělení, tou první je, že je Česká republika malá země, pro světové velmoci doslova nano. Druhá rovina sdělení ale říká, že jsme  zároveň nanosupermanem, zemí, která patří ke světové špičce v nanotechnologiích.

CO TO JE NANO? CO JSOU NANOTECHNOLOGIE?

Nanotechnologie je práce s materiálem v měřítku 1–100 nm, v kterém materiály mají úplně jiné vlastnosti než v mikroměřítku 🙂 Zlato je třeba v nanoměřítku červené.  Doporučujeme rozhovor s Jiřím Kůsem v DVTV pro začátek 🙂

Rozhlas

V nanotechnologiích patří Česko ke špici. Stát zvažuje větší podporu odvětví

Fasáda, která se sama zbaví bláta nebo bakterie není sci-fi  – ČRo

Tajemství hraček bez roztočů, alergií a virů – antialergické hračky pro kojence s nanotkaninou, Šapiťáčci z nanoSPACE

Televize

Archiv ČT cca 17. minuta :-)

DVTV  Nanotechnologie je alchymie 21. století – Rozhovor s Jiřím Kůsem, předsedou Asociace nanotechnologického průmyslu a spoluvlastníkem nanotechnologické firmy nanoSPACE

Jiří Kůs, předseda ANP ČR a jednatel firmy nanoSPACE, v DVTV s Martinem Veselovským. V ruce drží protiroztočovou hračku s nanotkaninou, na stole má antibakteriální tričko s hydrofobním povrchem.

Michael Carvan z VTI v DVTV Pitná voda z prasečí kejdy? Otázka vteřin, tvrdí odborník

Lilian Berezkinová, Nanopharma Lidskou ruku z nanovláken chceme umět vypěstovat do sedmi let, říká odbornice

Jan Procházka z He3da a Advanced Materials-JTJ Naše baterie je revolucí v ukládání energie, jsme levnější než Elon Musk, říká český vynálezce

Chcete méně virů a čistý vzduch? Vymalujte si nanotechnologiemi – 168 hodin

„Na pražské magistrále visel billboard, který čistil vzduch kolem sebe. Tajemství speciálního nátěru z nanomateriálů vám ukážeme v magazínu Prizma. Rovněž se dozvíte něco o nanomateriálech, které chrání cenné historické památky…“
(více o pořadu, spustit).

TEDXBrno Jiří Kůs o třetí průmyslové revoluci

Články

armadninoviny.cz REPORTÁŽ: Česká 3D baterie s mocí změnit svět

doktorvlach.cz Česká náplast z nanovláken nachází uplatnění zatím v kosmetice

idnes.cz  – První hypoalergenní hotel v Evropě je ošetřen nanotechnologiemi

ihned.cz Česko jako ráj nanotechnologií. V Brně bude k vidění nanobavlna, která pomůže alergikům

tyden.cz – Bělobrádek: ČR má na to stát se lídrem v nanotechnologiích

denik.cz – Bělobrádek: Česko má potenciál se stát lídrem v nanotechnologiích

blesk.cz – Bělobrádek: Česko má potenciál se stát lídrem v nanotechnologiích

Týdeník Ekonom V NAFIGATE.cz​ jsou borci! „Po úspěšné expanzi na čínský trh s projekty nanovláken teď společnost prorazila s naprosto unikátní metodou výroby biopolymeru, tedy umělé hmoty, z použitých fritovacích olejů“ Dosud se biopolymery vyráběly z kukuřice a cukru. Potraviny by ale měly sloužit k jídlu a ne k produkci igelitových tašek, ne? 🙂

Doma DNES  – Nano Kouzelníci

ekonomicky-denik.cz MÁME DOBŘE NAŠLÁPNUTO, ŘEKL K NANO TECHNOLOGIÍM BĚLOBRÁDEK

ekonomicky-denik.cz Rozhovor s předsedou ANP ČR Jiřím Kůsem

ekonomicky-denik.cz INOVÁTOŘI: KROTITELÉ ŠPINAVÝCH VOD

ekonomicky–denik.cz INOVÁTOŘI: NOVÁ TECHNOLOGIE PRO 3D NANOTISK VYVINUTA V ČR
ekobydleni.eu Česká firma a Akademie věd chtějí zbavit Vietnam válečných jedů

elektrina.cz Energie zdarma už brzo nebude sci-fi, tvrdí český propagátor nanotechnologií

Lidové noviny Unikátní nátěry čistí vzduch

amjtj.cz 3D lithiová baterie představena v časopisu 21. Století http://www.amjtj.com/news/a3d-lithiova-baterie-predstavena-v-casopisu-21-stoleti/

solarninovinky.cz Česká firma HE3DA uvede na trh revoluční baterie za magickou cenu pod 100 USD/kWh

idnes.cz Česká firma chce prorazit s novou baterií. Nehořlavou a levnější

e15.cz Nanočástice nejsou jen nová technologie, ale třetí průmyslová revoluce

denikalergika.cz Jak fungují protiroztočové přikrývky?

jirikus.blog.idnes.cz – Proč by Česko mělo být NANO

jirikus.blog.idnes.cz – Třetí průmyslová revoluce

jirikus.blog.idnes.cz – Jsou české nanotechnologie bezpečné?