O nás

Zástupci  českých nanotechnologických firem založili dne 27. listopadu 2014 na půdě agentury CzechInvest Asociaci nanotechnologického průmyslu ČR. Ta si klade za cíl reprezentovat zájmy českých firem a výzkumu v tomto oboru na národní i evropské úrovni, v obchodní i výzkumné a vzdělávací sféře. Staví na dobrém jménu, které má Česko v tomto oboru ve světě a snží se šířit pozitivní povědomí o nanotechnologiích ve společnosti. Zaměřuje se také na aktivní vyhledávání podpory a příležitostí spolupráce mezi komerční a výzkumnou sférou. Asociace má v současnosti 19 členů.

ČESKO JE NANO

Zatímco příroda využívá nanotechnologie miliardy let, lidé pracují s hmotou v molekulárním měřítku nesrovnatelně kratší dobu. Už první výsledky tohoto snažení ale dokazují, že jde o cestu k revolučnímu řešení mnoha současných problémů lidstva. Vědci v současnosti díky nanotechnologii dokážou vytvářet náhradní lidské tkáně a orgány, cíleně dopravovat léky do postižených částí těla nebo odstraňovat toxické látky ze znečištěného vzduchu a vody. Dále jsou na nejlepší cestě vyřešit pomocí nanotechnologií levnou výrobu i skladování energie z obnovitelných zdrojů a snížit množství odpadů a emisí v přírodě. Potenciál nových výrobních procesů je prakticky neomezený.

Nanotechnologie jako jedna z hlavních inovací 21. století otevírají českým firmám nové tržní příležitosti, umožní vytvořit tisíce nových pracovních míst a díky výrobě produktů s vysokou přidanou hodnotou přispějí k vyšší  konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky. Podpora znalostí nanotechnologií znamená podporu lepší budoucnosti naší země. Česko se naštěstí zapojilo do vývojového procesu nanotechnologií včas. V budoucnu by ale rozhodně nemělo dopustit jakékoli zaostávání v této oblasti.

V popularizačním a vzdělávacím projektu „Česko je nano“ v roce 2015 chhceme veřejnosti atraktivní formou ukázat, jakých úspěchů dosáhli čeští vědci a výzkumní pracovníci v oblasti nanotechnologie a názorně předvést princip fungování zajímavých českých nanovynálezů a jejich využití v praxi.

Nano dny

Součástí projektu „Česko je nano“ jsou Nanodny ve všech krajským městech České republiky včetně Prahy. Jde o to, představit veřejnosti nejzajímavější produkty a vynálezy českých nanofirem.

CO TO JE NANO? CO JSOU NANOTECHNOLOGIE?

Nanotechnologie je práce s materiálem v měřítku 1–100 nm, v kterém materiály mají úplně jiné vlastnosti než v mikroměřítku 🙂 Zlato je třeba v nanoměřítku červené.  Doporučujeme rozhovor s Jiřím Kůsem v DVTV pro začátek 🙂

Rozhlas

V nanotechnologiích patří Česko ke špici. Stát zvažuje větší podporu odvětví

Fasáda, která se sama zbaví bláta nebo bakterie není sci-fi  – ČRo

Tajemství hraček bez roztočů, alergií a virů – antialergické hračky pro kojence s nanotkaninou, Šapiťáčci z nanoSPACE

Televize

Archiv ČT cca 17. minuta :-)

DVTV  Nanotechnologie je alchymie 21. století – Rozhovor s Jiřím Kůsem, předsedou Asociace nanotechnologického průmyslu a spoluvlastníkem nanotechnologické firmy nanoSPACE

Jiří Kůs, předseda ANP ČR a jednatel firmy nanoSPACE, v DVTV s Martinem Veselovským. V ruce drží protiroztočovou hračku s nanotkaninou, na stole má antibakteriální tričko s hydrofobním povrchem.

Michael Carvan z VTI v DVTV Pitná voda z prasečí kejdy? Otázka vteřin, tvrdí odborník

Jan Procházka z He3da a Advanced Materials-JTJ Naše baterie je revolucí v ukládání energie, jsme levnější než Elon Musk, říká český vynálezce

Chcete méně virů a čistý vzduch? Vymalujte si nanotechnologiemi – 168 hodin

„Na pražské magistrále visel billboard, který čistil vzduch kolem sebe. Tajemství speciálního nátěru z nanomateriálů vám ukážeme v magazínu Prizma. Rovněž se dozvíte něco o nanomateriálech, které chrání cenné historické památky…“
(více o pořadu, spustit).

TEDXBrno Jiří Kůs o třetí průmyslové revoluci

Články

armadninoviny.cz REPORTÁŽ: Česká 3D baterie s mocí změnit svět

doktorvlach.cz Česká náplast z nanovláken nachází uplatnění zatím v kosmetice

idnes.cz  – První hypoalergenní hotel v Evropě je ošetřen nanotechnologiemi

ihned.cz Česko jako ráj nanotechnologií. V Brně bude k vidění nanobavlna, která pomůže alergikům

tyden.cz – Bělobrádek: ČR má na to stát se lídrem v nanotechnologiích

denik.cz – Bělobrádek: Česko má potenciál se stát lídrem v nanotechnologiích

blesk.cz – Bělobrádek: Česko má potenciál se stát lídrem v nanotechnologiích

Týdeník Ekonom V NAFIGATE.cz​ jsou borci! „Po úspěšné expanzi na čínský trh s projekty nanovláken teď společnost prorazila s naprosto unikátní metodou výroby biopolymeru, tedy umělé hmoty, z použitých fritovacích olejů“ Dosud se biopolymery vyráběly z kukuřice a cukru. Potraviny by ale měly sloužit k jídlu a ne k produkci igelitových tašek, ne? 🙂

ekonomicky-denik.cz MÁME DOBŘE NAŠLÁPNUTO, ŘEKL K NANO TECHNOLOGIÍM BĚLOBRÁDEK

ekonomicky-denik.cz Rozhovor s předsedou ANP ČR Jiřím Kůsem

ekonomicky-denik.cz INOVÁTOŘI: KROTITELÉ ŠPINAVÝCH VOD

ekonomicky–denik.cz INOVÁTOŘI: NOVÁ TECHNOLOGIE PRO 3D NANOTISK VYVINUTA V ČR
ekobydleni.eu Česká firma a Akademie věd chtějí zbavit Vietnam válečných jedů

elektrina.cz Energie zdarma už brzo nebude sci-fi, tvrdí český propagátor nanotechnologií

Lidové noviny Unikátní nátěry čistí vzduch

amjtj.cz 3D lithiová baterie představena v časopisu 21. Století http://www.amjtj.com/news/a3d-lithiova-baterie-predstavena-v-casopisu-21-stoleti/

solarninovinky.cz Česká firma HE3DA uvede na trh revoluční baterie za magickou cenu pod 100 USD/kWh

idnes.cz Česká firma chce prorazit s novou baterií. Nehořlavou a levnější

e15.cz Nanočástice nejsou jen nová technologie, ale třetí průmyslová revoluce

denikalergika.cz Jak fungují protiroztočové přikrývky?

jirikus.blog.idnes.cz – Proč by Česko mělo být NANO

jirikus.blog.idnes.cz – Třetí průmyslová revoluce

jirikus.blog.idnes.cz – Jsou české nanotechnologie bezpečné?