Česká firma PARDAM se podílí na technologii dobíjení elektroniky na těle pohybem

Představte si čipovou kartu nebo chytré tričko, která se dobíjí samy pouze tím, že je nosíte. Je to díky integrované malé baterii a piezoelektrickému článku s nanovlákny z české firmy PARDAM.

wearable-sensors-banner2Pardam_new logo small

Studie Forbes z roku 2014 odhalila, že zhruba 71 % mladých lidí ve věku 16–24 let by rádo nosilo elektroniku na těle, v angličtině označovanou jako wearables. Může se jednat o chytré náramky, chytré oblečení či obuv. Tato technologie je stále v plenkách, ale předpovídá se jí velká budoucnost. Chytré oblečení potřebuje ale také chytré napájení, tričko s neviditelnou elektronikou přece nebudeme dobíjet ze zásuvky. Česká nanotechnologická firma PARDAM vyvinula v rámci evropského projektu MATFLEXEND.eu speciální anorganická nanovlákna na bázi LTO a SBTO pro tenkovrstvou baterii a piezoelektrický článek, který je určený zejména právě pro wearables. Tyto aplikace vznikají v právě finišujícím projektu, jehož součástí jsou další evropští partneři z oblasti výzkumu i průmyslu jako např. VARTA, Imperial College London, Fraunhofer Institute Berlin či Vídeňská univerzita. Více se dočtete zde: http://matflexend.eu/media/custom/downloads/pageblocks/4/data0/IMPACT-Magazine-Interview-MATFLEXEND-2016-9ibuxhwcq6.pdf

Publikováno: 24.8.2016, Autor: nanoasociace