Má větší záchyt virů falešná “nanorouška” TNG nebo rouška ušitá ze starého bavlněného trička?

Chceme Vás upozornit na reportáž pořadu České televize Černé ovce, odvysílaný ve středu 4. listopadu 2020. V reportáži si redaktorka Kateřina Blechová v čase 4:33 kupuje v lékárně falešnou “nanoroušku” TNG za 167 Kč. Česká televize si u tří zakoupených roušek nechala v Akademii věd ČR udělat test záchytu částic velikosti virů SARS-CoV-2, tedy mezi 80 a 150 nanometry.

zdroj: Černé ovce, Česká televize

Skutečná nanorouška SpurTex zachytila šestinásobně víc

V čase 9:31 uvidíte výsledek testu. Jedna z nejprodávanějších falešných “nanoroušek” TNG měla podle zobrazeného grafu záchyt až 14 %. Skutečná nanorouška s opravdovou nanomembránou SpurTex zachytila šestinásobně víc částic velikosti virů SARS-CoV-2! Na grafu najdete hodnoty až 83 %.

Vedoucí vědeckého oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd ČR Vladimír Ždímal v čase reportáže 10:03 říká: “My jsme testovali desítky různých i bavlněných roušek. Typické bavlněné materiály mají účinnost kolem těch 20 procent.” Proč firma REMOSKA s.r.o. vydává roušku TNG se záchytem do 14 % za “nanoroušku”, je pro nás záhadou.

Odkaz na reportáž České televize v pořadu Černé ovce o testování skutečných i falešných nanoroušek:

Na odhalení falešných “nanoroušek” v testu vědců z Technické univerzity v Liberci jsme vás upozornili v tomto článku:

Publikováno: 5.11.2020, Autor: nanoasociace